Истински спектакъл! Така може да определим битката в GT4 класа във втория кръг на Apex Racing GT Trophy. И няма как да бъде другояче, тъй като от началото до края българските SIM рейсъри бяха замесени в борбата за победата.

Квалификацията в GT4 беше спечелена от Даниел Марков. Изненадващо по-скоро за английските коментатори на лигата, тъй като Марков беше разпределен в подклас AM. До него от втора стартова решетка потегли временния водач в GT4 Мергим Алю, а от втора стартова редица стартираха Христо Ублев и Георги Райчев. Останалите българи завършиха квалификацията с доста по-лоши резултати: Михаил Великов (7), Виктор Върбанов (9), Васил Ангелов (10), Искрен Пондев (14), Бойко Шопов (16) и Юлиян Геновски (17). Състезанието започна безпроблемно за българите, а Марков водеше колоната и от самото начало беше поставен под непрекъснати атаки от страна на Алю. В третата обиколка Райчев успя да изпревари Мергим и така двамата пилоти на Vertical Grip застанаха начело на колоната в GT4. Десет обиколки след началото на надпреварата, Георги Райчев изпревари съотборникът си. Размяната на позиции съвпадна с периода, в който по-бързите автомобили от GT3 класа започнаха да застигат GT4 автомобилите. Само за няколко тура Райчев успя да се отскубне на над 5 секунди зад преследващите го Даниел Марков, Мергим Алю, Патрик Соколовски, Христо Ублев и Виктор Върбанов.

Завъртането на Патрик Соколовски в първи завой (Обиколка №10)

Тогава дойде и пропадането в класирането за един от основните опоненти на българите Патрик Соколовски, който в първи завои имаше контакт първо с Даниел Марков, а после и с автомобил от GT3 (Tobi Adekunle / Mercedes AMG GT3). Затварящите с обиколка автомобили бяха истински кошмар и причиняваха инциденти по цялата дължина на пистата и напрактиха бяха основен фактор в битката на GT4 автомобилите. За съжаление на Райчев, той също беше връхлетях от по-бърз GT3 автомобил във втората половина на състезанието и загуби много време, но отново се върна на пистата като лидер при по-слабите автомобили (GT4). Веднага след контакта Райчев се отправи към пита за да направи задълителното за всички дозареждане с гориво.

Победителя от Спа (Гейтън Ангър) връхлита лидера Георги Райчев в зоната на 13-ти завой.

Грешката на Христо Ублев от първия кръг на пистата Спа, беше повторена от Даниел Марков. Пилота на Vertical Grip подмина бокса си, стигна до средата на пита след което се наложи да се връща назад. Въпреки големия риск от черен флаг за движение назад в алеята на боксовете Марков успя да се върне и да дозареди гориво, но загуби 18 секунди и след връщането си на пистата зае 4-та позиция. В заключителната част на състезание лидера в GT4 – Георги Райчев беше застигнат от 3 автомобила от клас GT3, които водеха борба за петата позиция. В завои №6 тримата влязоха 3 wide, което доведе до завъртане и на тримата. В този момент бранейкия първата позиция (Райчев) от Мергим Алю скочи на спирачките за да не връхлети върху спрелите GT3-ки, а от това мигновено се възползваха Алю и Ублев.

Перпендикулярно позиционирания автомобил на Матайъс Беер (Lamborghini Huracan) блокиращ траекторията Георги Райчев (Обиколка №33)

До края на състезанието оставаха 2 обиколки. Мнозина от зрителите и аз в това число, виждахме радостта от подарената победа на Алю, но шампионът от BULERS сериите Христо Ублев не беше на същото мнение. С много високо темпо и каране на ръба, се залепи на задницата на Мергим и в последния завои на последната обиколка двамата излязоха успоредно към подхода към старт-финалната права. Христо беше с по-висока скорост и буквално метри преди финала пресече линия като победител в клас GT4, оставяйки Алю на разлика 0.020 зад себе си. Трети финишира Георги Райчев. Сред най-бързите седем сим рейсъри в GT4, шестима бяха българи. Успехът на нашите момчета, дойде в навечерието на националния празник на България – 3 март.

Христо Ублев и Мергим Алю при пресичането на финала в последната обиколка.

Следващия трети кръг е на 16 март 2021 г. (Вторник) от 22:00 българско време. Пистата все още не е уточнена, но по всяка вероятност отново ще може да гледате LIVE от състезанието в мрежата на Pitlane.TV Gaming

 

Остави коментар

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай пръв актуални новини и оферти от българския SIM Racing

Bulgarian BG English EN