Седми кръг на Bulgarian Electronic Racing Series беше истинско изпитание за уменията, волята и нервите на голяма част от пилотите в шампионата. Пистата разположена между двата щата (Вирджиния и Северна Каролина) прие 25 от общо 40-те участника в шампионата този сезон. Квалификацията беше спечелена от Виктор Върбанов (Jekov Rally School) с Porsche Cayman GT4, който записа време от 1:54.634 в най-бързата си обиколка.

Веднага след като записах този резултат, прибрах автомобила в бокса. Беше ми ясно, че няма как да дам по-добро време от това.

Коментар на Виктор Върбанов след спечеления пол позишън.

От втора стартова решетка стартира временния водач в генералното класиране Христо Ублев, а зад тях от втора стартова редица щяха да потеглят Мертол Шахин и Искрен Пондев. Двамата преди началото на първия манш разделяха равен брой точки (370). На старта Шахин се опита да изпревари Ублев, но Христо затвори треакторията с дефанзивна линия. Още на първи завои масов инцидент сложи край на амбицията на Мертол за атака на титлата. Пилота на Club Speed Bulgaria беше замесен в инцидент, в който участваха Пондев и Райчев. Инцидента доведе до появата на автомобил на сигурността, но двамата преследвачи на Ублев потънаха (Мертол в дъното на колоната, а Пондев в средата). Три обиколки по-късно след рестартиране най-оспорвана беше битката за първото място между Ублев и Върбанов. Двамата се движеха в рамките на 0.3 секунди разлика. В крайна сметка победата отиде в актива на Виктор Върбанов, който е първия пилот с 2 поредни победи в BULERS след феноменалния сезон на Стелиян Чепилевски през пролетта. Тогава Чепилевски записа 5 поредни победи, което е и рекорд в българската симрейсинг лига. Победата на Върбанов и лошото представяне на втория и третия в генералното класиране, рязко го изтреляха в борбата за второто място. Големия печеливш от ситуацията беше Ублев, който с второто си място се откъсна с комфортна преднина в общото подреждане. Трети в първото състезание завърши Даниел Марков (Vertical Grip).

Виктор Върбанов и Христо Ублев врата до врата в последния завой на VIRginia International Raceway

За втория манш, жребия отреди обърната решетка до 23-та позиция. По този начин Димитър Палаузов потегли най-отпред, но още след третия завой отстъпи лидерската позиция на Антоан Станков. Тони пък не успя да задържи първото място и още на следващия завой се завъртя. Връхлитащите пилоти рязко се наложи да скочат на спирачките, което доведе до нов масов инцидент и втора поява на автомобила на сигурността. След рестарта лидер на колоната беше Мирослав Петков (BMW Team Burgas), който бързо отстъпи лидерската позиция на Бойко Шопов. В петата обиколка Пондев застигна Шопов и след успешна маневра успя да го изпревари. Пондев до края на състезанието нямаше проблем и спечели втория манш. Съотборникът му Христо Ублев записа подиум във второто състезание след силно каране в хода на целия манш. Подиум записа и Бойко Шопов, който със сигурност ще запомни това състезание. Пилота на Jekov Rally School за първи път се качва на подиум в Bulgarian Electronic Racing Series на пистата VIRginia.

Трасето в Алтън, щата Вирджиния потвърди предположението за много грешки от страна пилотите. Общото представяне на всички състезатели ярко контрастира на представянето им в шестия кръг на далеч по-трудоемката писта Mount Panorama. Дали момчетата подцениха коварната конфигурация или не подходина с неохбодимото тренировъчно време? Няма еднозначен отговор! До края на шампионата остана още един кръг. На 28 Февруари на пистата Sebring в САЩ ще бъде сложена точка в спора на най-добрите SIM рейсъри в българския виртуален пистов шампионат.

Остави коментар

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай пръв актуални новини и оферти от българския SIM Racing

Bulgarian BG English EN