MX5 Challange е виртуален шампионат организиран от Bulgarian Electronic Racing Series с автомобил Global Mazda MX5 Cup. Платформата върху която е базирана лигата е iRacing

Последна редакция

13 Февруари 2021 г.

Последна редакция

Сезон 4 (2021)

1. Заявки

Заявки за участие се приемат еднократно при регистриране за участие. В следваща стъпка новите пилоти ще получат инсткрукция как да се присъединят към лигата в iRacing.

2. Автомобили
 • Global Mazda MX5 Cup
 • Fixed Setup
 • Fast Repairment (x1)
3. Отбори

В шампионата MX5 Challange не се сформира отборно класиране. Не е необходимо да бъдете в отбор за да участвате в лигата.

4. Формат на шампионата

Официална
тренировка

20 минути

20:00

Квалификация

20 минути

20:20

Състезание 1

25 минути

20:40

Загряваща
тренировка

10 минути

21:05

Състезание 2

25 минути

21:15

Шампионатът ще се състои от 6 кръга. Всеки кръг ще има официална тренировка, квалификация, първи състезателен манш, warm-up, втори състезателен манш. Втория състезател манш стартира с обърната стартова решетка (без изключение). 

5. Програма
SEASON A
 1. (19.09.21) – [Legacy] Silverstone Circuit – 2008 @ National
 2. (22.09.21) – Oran Park Raceway @ Grand Prix
 3. (06.10.21) – Hockenheimring Baden-Württemberg @ National A
 4. (27.10.21) – [Legacy] Daytona International Speedway – 2008 @ Road Course
 5. (03.11.21) – [Legacy] Phoenix Raceway – 2008 @ Road Course
 6. (10.11.21) – Okayama International Circuit @ Short
 7. (24.11.21) – Brands Hatch Circuit @ Grand Prix
 8. (01.12.21) – Charlotte Motor Speedway @ Roval Long 2018
 9. (08.12.21) – Lime Rock Park @ Chicanes
 10. (12.01.22) – [Legacy] Silverstone Circuit – 2008 @ Southern
 11. (19.01.22) – Autodromo Nazionale Monza @ Junior
SEASON B
 1. (26.01.22) – WeatherTech Raceway at Laguna Seca @ Full Course
 2. (09.02.22) – [Legacy] Silverstone Circuit – 2008 @ International
 3. (16.02.22) – Phillip Island Circuit
 4. (23.02.22) – Oulton Park Circuit @ Fosters
 5. (09.03.22) – [Legacy] Pocono Raceway – 2009 @ International
 6. (16.03.22) – Road Atlanta @ Club
 7. (23.03.22) – Summit Point Raceway @ Jefferson Circuit
 8. (06.04.22) – Tsukuba Circuit @ 2000 Short
 9. (20.04.22) – Hockenheimring Baden-Württemberg @ Outer
 10. (04.05.22) – [Legacy] Texas Motor Speedway – 2009 @ Road Course Combined
 11. (22.05.22) – Circuit des 24 Heures du Mans @ 24 Heures du Mans
6. Програма

1 позиция – 40 т.
2 позиция – 36 т.
3 позиция – 32 т.
4 позиция – 30 т.
5 позиция – 28 т.

6 позиция – 26 т.
7 позиция – 25 т.
8 позиция – 24 т.
9 позиция – 23 т.
10 позиция – 22 т.

11 позиция – 21 т.
12 позиция – 20 т.
13 позиция – 19 т.
14 позиция – 18 т.
15 позиция – 17 т.

16 позиция – 16 т.
17 позиция – 15 т.
18 позиция – 14 т.
19 позиция – 13 т.
20 позиция – 12 т.

21 позиция – 11 т.
22 позиция – 10 т.
23 позиция – 9 т.
24 позиция – 8 т.
25 позиция – 7 т.

26 позиция – 6 т.
27 позиция – 5 т.
28 позиция – 4 т.
29 позиция – 3 т.
30 позиция – 2 т.

Бонус точки

 • Pole позиция – 1 точка (Спечелена пол позиция по време на квалификацията)
 • Най-бърза обиколка в състезание – 1 точка (Най-бърза обиколка (чиста) за състезателен манш)
 • Чисто състезание – 3 точки (Пилот без допуснати инциденти (х0 incidents) за състезателен манш)
7. Спортен кодекс

Позволява се на пилотите да водят близки атаки помежду си, но по този начин се увеличават шансовете за Netcode. Винаги имайте едно наум!

Търпението е в основата на всичко! В истинския живот е трудно да натиснеш педала на газта до долу, в sim racing-а трудното е да върнеш газта!

Стартовите процедури могат да бъдат много хаотични и импулсивни. Спомнете си всички, че състезанието никога не се печели в първия завой. Там само може да бъде изгубено!

Когато изгубите контрол над автомобила, винаги дръжте педала на спирачката до долу! По този начин траекторията Ви е много по-предвидима и идващите зад вас пилоти биха се справили с инцидента много по-лесно и безпроблемно! Автомобилът напуснал пистата носи изцяло отговорност при връщането си обратно на трасето.

„Гмуркане“ – При гмуркане пилота е длъжен да запази траекторията си до апекса на завоя, без да осъществи контакт с колите около него. Ако пилота няма пълен контрол върху автомобила и скоростта, и пропусне апекса, причинявайки инцидент – това може да доведе до наказание.

Административно наказание – Ако има ситуации, които не са описани и няма предвидено наказание за тях, те ще бъдат разгледани допълнително.

Лимит на пистата – Ако се напусне пистата, всеки един пилот е отговорен и задължен да се съобрази със съпътстващия го трафик.

При овладяна кола връщането на пистата трябва да стане по безопасен начин, като връщащия се носи цялата отговорност.

Когато  е изгубен контрола над автомобила, винаги дръжте педала на спирачката до долу! ! По този начин траекторията Ви е много по-предвидима и идващите зад вас пилоти биха се справили с инцидента много по-лесно и безпроблемно!

Ако си се завъртял, бъди сигурен, че си се огледал и няма коли около и зад теб, преди да се върнеш на трасето! С бутон F3 Ви се появява Black Box – Relative. Там може да гледате, кой на каква дистанция е пред и зад вас.

Slow down – При ситуация на slow down, пилотът е задължен да се отдръпне от състезателната линия и да не пречи на никого, за да се избегнат нежелани инциденти. Задължително е да се съобразите с автомобилите зад вас, които идват с висока скорост. Всяко едно необмислено намаляване на скоростта в състезателната линия ще се наказва с 2 наказателни точки.

ЗАБРАНЯВА СЕ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА СЕСИЯ (СВОБОДНА ТРЕНИРОВКА/КВАЛИФИКАЦИЯ/СЪСТЕЗАНИЯ) ГРОЗНО И НЕПРИСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ!!!

При несъобразяване, ще се налагат описаните по-долу наказания!

Моля дръжте се възпитано, всички сме тук за да се забавляваме, да усъвършенстваме уменията си и да радваме публиката, която ни гледа.

Ако има кола до теб, винаги трябва да се оставя място за съперника, за да има честна битка за всички. (Оставеното място трябва да е не по-малко от една кола)

При влизане в завой на два автомобила, всеки трябва да остави място на другия без да го избутва от рамките на трасето. Водещата кола е с приоритет и диктува линията по която да се движат двата автомобила, но лидера трябва да осигури достатъчно място за да бъдат избегнати състезателни инциденти.

Водещата кола има право да предприеме една дефанзивна маневра в прав участък, ако има нужното място. При контакт предния автомобил, който сменя траекторията се счита за виновен.

Ако след инцидент установите, че колата ви е неконтролируема или повредена, препоръчваме ви да стоите на разстояние от другите автомобили и да не причинявате инциденти. Ако причините инцидент ще бъдете наказан.

По време на квалификация, излизащия пилот от питлейна, трябва да се съобразява с пилотите в бърза обиколка. Всяко едно препречване, затваряне или удряне ще бъде санкционирано.

При необходимост за дозареждане на гориво и смяна на гуми по време на квалификация не ползвайте ESC, а се върнете в бокса на ход! Същото важи и за след края на състезанията! Не забравяйте, че това придава професионална визия на живото предаване!

8. Пилотски лиценз и наказателни точки

Всеки участник притежава пилотски лиценз, който служи като кредит за натрупване на наказателни точки. Наказателни точки ще се дават за всяко едно нарушаване на правилата. Наказателните точки ще се присъждат на пилотите от Race Control-а на BULERS, както са посочени в таблицата по-долу.

 • При 6 наказателни точки = Без право на квалификация в следващия кръг
 • От 7-11 наказателни точки = Без право на квалификация в следващия кръг
 • При 12 наказателни точки = Без право на квалификация в следващия кръг за състезание 1 + старт от Pitlane за състезание 2
 • Всеки 6 точки след 12-те точки = Старт от Pitlane
 • Aко водачът има повече от едно наказание за старт от Pitlane, оставащото му наказание ще се начисляват за изпълнение през следващата седмица.
 • Старт от Pitlane ще бъде изпълняван само във втория манш (Състезание 2)
 • Всеки старт от Pitlane = изчиства 6 точки от пилотския лиценз (само ако водача е наказан със съотвения старт от Pitlane).
 • Всяка наказателна точка, която получава един пилот ще се умножава по 2, като сбора ще се отнема от отборните точки.
 • Всеки пилот може да занули наказателните си точки, ако в състезанието (Манш 1 и Манш 2) не получи наказателни точки към своя лиценз.
 • Ако някой не спази наказанието си, автоматично се дисквалифицира от манша накрая на състезанието, като за неговия отбор (на пилота) се отнемат 20 точки за шампионата. При наличието на други нарушения в съответния манш, му се добавят наказателни точки към пилотския лиценз.
 • Имам ли наказание? – Отговорност е на пилота да проверя в сайта, в раздел Race Control, секция Наказани пилоти за наложените наказания от последния кръг! Ако не сте сигурни дали имате наказание, пишете на организаторите на лично съобщение или питайте в Discord.
 • Неизпълнени наказания – Пилотът е длъжен да се съобрази и изпълни наложените му наказания. Неизпълнение на наказанието води до 20 точки за шампионата пасив за съответния пилот и за отбора в който кара + дисквалификация от текущото състезание.
 • Всички наказания дадени на пилотите имат ефект върху тях самите и техните отбори.
 ПравилоНаказателни точки / Точки за шампионатаЛегендаПроцедура
1.0Невалидна контестация – съответния протест е с грешна информация (сгрешено състезание, сгрешена обиколка и/или подаване на контестация след определеното време)НКПротест след надпреварата
1.1Без допълнителни действия – използва се тогава, когато инцидентът вече е разглеждан от друг предхождащ протестБДППротест след надпреварата
1.2Състезателен инцидент  – използва се тогава, когато протеста е оценен, като състезателен инцидентСИПротест след надпреварата
1.3Неткод/Netcode – Използва се тогава, когато инцидентът е причинен следствие на неткод (Погрешно причинен инцидент от iRacing)НеткодПротест след надпреварата
2.0

Незначителни нарушения;

Предотвратими тежки катастрофи;

Възпрепятстване на квалификационна обиколка;

Безцелни умишлени удари: свободните тренировки/квалификация/състезание и след състезания

2 Наказателни Точки2НТПротест след надпреварата
 2.1Инциденти при които пилот губи няколко позиции (Над 2 позиции)3 Наказателни точки + (5 точки за шампионата + 1 точка за всеки 5 загубенини позиции)3НТ + ТШПротест след надпреварата
 2.2Инцидент при който пострадалия пилот отпада и не може да продължи в състезанието (дисквалификацията от iRacing не е приложима за това наказание)Дисквалификация + 6 Наказателни ТочкиДСК + 6НТРешение от Администратор / Протест след надпреварата
2.3

Инцидент при които двама или повече пилоти са отпаднали

(дисквалификацията от iRacing не е приложима за това наказание)

Дисквалификация + 12 Наказателни ТочкиДСК + 12НТРешение от Администратор / Протест след надпреварата
3.0Инцидент при който един или повече пилоти са отпаднали от квалификация3 Наказателни точки3 НТРешение от Администратор / Протест след надпреварата
4.0Неизпълнено наказаниеДисквалификация от състезанието + 20 Точки за шампионата на отбораННРешение от Администратор
5.0Загубено обжалване – Ако пилотът обжалва решение за наказанието си, но то се потвърди. В този случай се добавят Наказателни Точки към вече наложеното му наказание.3 Наказателни ТочкиЗО + 3НТРешение от Администратор
5.1Спечелено обжалване – Ако пилотът обжалва решение за наказанието си и то отпадне. Премахва се първоначалното наложено наказание.СОРешение от Администратор
6.0Непристойно поведение / Вербална агресия по време на състезателните сесии1 седмица лишаване от участие Решение от Администратор
 6.1Непристойно поведение / Вербална агресия по време на състезателните сесии за втори пътАдминистраторско решение Решение от Администратор
7.0Последен кръг от сезона – отнемане на допълнителни точки за шампионатаВиж правило по-долуТШРешение от Администратор

Всяка наказателна точка, която получава един пилот ще се умножава по 2, като сбора ще се отнема от отборните точки. Виж правило 1.0.10 (по-горе).

 • Последен кръг от сезона: Всяка наказателна точка, която пилота получава в последния кръг се умножава по 2 и ще се отнемат от точките за шампионата.
 • Отборни инциденти: При инцидент между съотборници няма да бъде разглеждан от администратор, освен ако няма подадена контестация. Следствие на инцидента, ако отпадне друг пилот, тогава ще бъдат разглеждани.
9. Контестации
 • Контестации се подават до 23:59 часа в четвъртък;
 • Контестациите се подават през контактната форма в раздел Race Control;
 • Контестациите ще се разглеждат само ако са попълнени вярно и подробно;
 • Неточна информация в протеста означава „Невалидна контестация“;
 • Ако се подаде протест от нечие друго име се водят „Невалидна контестация“;
 • Всички инциденти при които има отпаднал автомобил ще бъде разглеждан от администратор;
 • Всяка седмица взетите решения за подадените контестации, може да бъдат видяни тук;
10. Обжалване
 • Всеки пилот може да обжалва наложеното му наказание.
 • В рамките на 24 часа от момента на публикуваното решение за наказание, трябва да подадете заявления от секция Арбитраж в раздел Race Control.
 • При „Загубено обжалване“ се активира процеса за „3 Наказателни точки“ (5.0 в таблицата с наказания)
 • Администратор ще публикува взетите решения канала в секция Решения от раздел Race Control.
11. Скинове

Скиновете на автомобилите са свободни. Организаторите запазват правото си на промяна на тази точка! 

Желателно е отборните скинове да са еднакви, но всеки един пилот може да промени по свое желание цветовете на страничните огледала, спойлера, джантите и други детайли, за да могат да бъдат различими. 

Всеки един пилот трябва да запази скина си през целия сезон. Дава се право на промяна на спонсорските лога.

12. Broadcast

Шампионатът ще се излъчва на живо в каналите на Pitlane.TV Gaming в YouTube и Facebook. Препоръчително е всеки пилот, който е успял да се качи на подиума в отделните състезания да участва в пресконференцията след състезанието.

Индивидуален линк за включване във виртуалната пресконференция ще се изпраща на пилотите от подиума чрез Discord веднага след приключването на всеки манш.

13. Други

Организаторите си запазват авторското право върху целия шампионат, върху медийния продукт както и върху всички останали аспекти свързани с разпространение и търговски взаимоотношения.

Организаторите запазват правото да променят правилника в хода на шамиопата при необходимост от оптимизация, без предварително анонсиране. При евентуални промени участниците ще бъдат уведомени чрез общо съобщение в секция #важно в Discord.

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай пръв актуални новини и оферти от българския SIM Racing

Bulgarian BG English EN