Едва ли има зрител, който е останал недоволен след двата зашеметяващи състезателни манша, който наблюдавахме на пистата Маунт Панорама в Австралия. Трасето в Батърст беше арена на шестия кръг от виртуалния пистов шампионат на България, а участие взеха 29 пилота.

Зрелището започна още по време на квалификацията, в която доскорошният водач в шампионата (Мертол Шахин) отмъкана пол позицията на основния си конкурент този сезон (Христо Ублев). Двамата пилоти на Green Fox Motorsport си бяха осигурили първа стартова редица преди пред тях да буквално в последната секунда от сесията да се нареди Шахин. С изгасването на светофара Мертол поведе колоната, но обиколка по-късно отстъпи лидерската позиция на Искрен Пондев с BMW M4 GT4. Силно впечатление направи чистия старт на всички пилоти в състезанието. Няколко тура по-късно Искрен натрупа комфортна преднина, но зад него се разиграваше люта битка. В борбата за втора позиция бяха замесени 6 пилота: Мертол Шахин (Club Speed Bulgaria), Христо Ублев (Green Fox Motorsport), Георги Райчев (Vertical Grip), Виктор Върбанов (Jekov Rally School), Даниел Марков (Vertical Grip) и Антон Стратиев (Beckra). Към средата на състезанието в битката за местата на подиума (2-ра и 3-та позиция) бяха останали 4 състезатели. Карето се движеше в разлика от едва няколко десети. Дефанзивните треакторий на Мертол увеличаваха преднината на Пондев, като в същото време събираха разликите на преследващите го пилоти. В предпоследната обиколка Шахин след дългата права Конръд Шахин допусна грешка при спирането за 21 завой. Христо Ублев веднага се възползва от нея и в оставащата обиколка не даде шанс на конкурентите му да го атакуват. По този начин Green Fox Motorsport записаха двоен подиум за първото състезание с първо и второ място.

Искрен Пондев на стартовата решетка за втория манш от Mount Panorama

За втория манш жребият отреди стартовата решетка да бъде обърната до 18-та позиция по реда на завършване от Манш №1. Това осигури символична пол позиция за Васил Ангелов, който за пръв път в кариерата си беше водач на колоната. Тримата най-бързи от първия манш започнаха състезанието от средата на колоната и трябваше да си проправят път напред. Имайки впредвид характеристиките на тази писта и все по-силната конкуренция задачата им не бе никак лесна. В обиколка №7 Ангелов все още беше лидер в състезанието, но зад него по-добри времена даваха Виктор Върбанов, Искрен Пондев, Георги Райчев, Мертол Шахин, Христо Ублев и като цяло разликите с първия бързо намаляваха. В същото време стартирали от втора решетка Антоан Станков заемаше пета позиция и беше застигнат от група по-бързи пилоти. Мертол успя да изпревари Станков, като Антоан се вклини между Шахин, Райчев, Ублев и Вервеке. На спирането след дългата права Станков загуби контрол над своя автомобил и помете Райчев. Непредизвикани грешки в осмата обиколка от страна на Васил Ангелов стопиха 6 секундната му преднина, като това откри възможност на Виктор Върбанов успешно да акакува първа позиция. Победителя от първия манш (Искрен Пондев) също изпревари Васил. В оставащите 3 обиколки Върбанов нямаше проблеми с машината и взе победата, която му се изплъзна в миналия кръг.

Христо Ублев, Виктор Върбанов и Георги Райчев в борба за третото място на първия манш.
Христо Ублев, Виктор Върбанов и Георги Райчев в борба за третото място на първия манш.

Това разпределение на позиции в двата манша разбърка много временното класиране в GT4 шампионата на BULERS. Лидер в подреждането след шестия кръг остана Христо Ублев, но съотборникът му Искрен Пондев даде сериозна заявка в борбата за титлата. Пондев си тръгва от Австралия с най-висок точков актив, което го изкачи на второ място в общото подреждане на 9 точки зад Ублев и на 1 пред Шахин.  Следващия старт е на 21 февруари на пистата Вирджиния в САЩ и отново ще бъде излъчван на живо в ефира на Pitlane.TV Gaming.

Остави коментар

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай пръв актуални новини и оферти от българския SIM Racing

Bulgarian BG English EN